Τελευταία Νέα

Για τρίτη χρονιά φέτος συνεχίζει τη λειτουργία της η λέσχη ανάγνωσης της βιβλιοθήκης μας. Σκοπός μας είναι να φέρουμε σε επαφή ανθρώπους που αγαπούν το διάβασμα και θα ήθελαν να μοιραστούν την εμπειρία τους αυτή με άλλους.
Οι συναντήσεις γίνονται μια φορά το μήνα (συνήθως Δευτέρα ή Τετάρτη πριν τις διαλέξεις του Πανεπιστημίου). Όλοι μαζί επιλέγουμε το βιβλίο που θα διαβάσουμε, το οποίο ο καθένας προμηθεύεται μόνος του. Στο τέλος του μήνα συναντιόμαστε για ν’ ανταλλάξουμε τις απόψεις μας γύρω από το βιβλίο και να επιλέξουμε το επόμενο.

Λέσχη Ανάγνωσης - Προγραμματισμός 2017-2018

Λέσχη Ανάγνωσης Εφήβων - Προγραμματισμός 2017 - 2018

Λέσχη Ανάγνωσης - Κοπή πίτας

 

 Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017 συγκεντρώθηκαν τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης μας για την προγραμματισμένη συνάντηση και την καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας. Μέσα σε ένα πολύ ευχάριστο και αισιόδοξο κλίμα έκοψε τη βασιλόπιτα η Υπεύθυνη της Λέσχης Ανάγνωσης και Εκπαιδευτικός Μαρία Σκολαρίκου. Στη συνέχεια προχωρήσαμε στην ανάλυση και συζήτηση με αφορμή το βιβλίο της George Elliot «Σίλας Μάρνερ».    

Ανάμεσα στα μεγαλόπνοα σχέδιά της να μελετήσει την ευρωπαϊκή σκέψη, ξεκινά η Έλιοτ και γράφει αυθόρμητα την πολύ συγκινητική και ανθρώπινη ιστορία του Σίλα Μάρνερ. Μέσα από την προσωπική περιπέτεια του υφαντή, ενός κουρασμένου βιοπαλαιστή, που βιοπορίζεται από την εργασία του και δυσπιστεί προς τους πάντες και τα πάντα, η συγγραφέας ερευνά την πορεία των νεότερων ευρωπαϊκών ιδεών στη μικροκλίμακα μιας επαρχιακής κωμόπολης. Ο Σίλας καταλήγει εκεί από «αλλού», είναι άγνωστος μεταξύ αγνώστων, ολότελα ξένος, και οι ιδέες του είναι επίσης ξένες. Πληγωμένος από μια βαριά αδικία που του έγινε και τον έκανε να χάσει την πίστη του σε Θεό και ανθρώπους, δεν τολμά να εμπιστευτεί ξανά, ούτε να ανοιχτεί στο νέο του περιβάλλον. Το χρήμα που συνάζει με τόσο κόπο κλέβεται από κάποιον ασυνείδητο και άπληστο νεαρό. Η νέα απώλεια τον συντρίβει αλλά και τον φέρνει πιο κοντά με τους νέους του γείτονες. Το πραγματικό όμως δώρο είναι ο ερχομός ενός μικρού παιδιού? Όταν στερεύουν οι ιδεολογίες, η αγάπη νοηματοδοτεί τη ζωή.

Επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης είναι την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017 στις 17:30 στην οποία θα συζητήσουμε το βιβλίο του Αντώνη Σαμαράκη – Το λάθος.

Πληροφορίες Μαρία Σκολαρίκου 6955005584, 210 5726756

Λέσχη Ανάγνωσης - Ματωμένα Χώματα

 
Αυτό το μήνα διαβάζουμε το βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου – Ματωμένα χώματα. 

"Πόλεμοι και ξανά πόλεμοι! Τι στο καλό θα βγάλει η μαγκούφα η εποχή μας και κοιλοπονάει τόσο άγρια;" 
Μπήκε το κακό με τους Βαλκανικούς Πολέμους και άργησε να βγει. Χρόνια σπαρμένα με θυσίες, πολέμους και νεκρούς. Η Μικρασιατική εκστρατεία και η καταστροφή.
Η ιστορία του Μανώλη Αξιώτη, Μικρασιάτη αγρότη από τον Κιρκιντζέ. Άνθρωπος του μόχθου, δεμένος με τον τόπο του, το πατρικό του σπίτι, τους χωριανούς του. Ο άντρας που πάλεψε με κορμί και με ψυχή.
Στο Αμελέ Ταμπουρού, τα Τάγματα Εργασίας της Άγκυρας, το 1915.
Στο μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ το 1922.
Μια λεύτερη πατρίδα ονειρευόταν καθώς έσφιγγε τα δόντια και έλεγε:
"Ώρα μάχης, Αξιώτη, ώρα θυσίας. Δεν έχεις ελόγου σου κανένα πάρε δώσε με την πολιτική. Το χρέος σου κάνεις".
Γνώρισε κακουχίες και στερήσεις, είδε βασανιστήρια και θανάτους, έζησε την αιχμαλωσία και την προσφυγιά, για να συλλογιστεί:
"Θηρίο είν' ο άνθρωπος!"
Το μνημειώδες έργο της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας που χαρακτηρίστηκε "Βίβλος της σύγχρονης εξόδου του Μικρασιάτικου Ελληνισμού".
Από το 1962 που πρωτοεκδόθηκαν μέχρι σήμερα τα "Ματωμένα Χώματα" έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 400.000 αντίτυπα.
Το βιβλίο έχει μεταφραστεί στις εξής γλώσσες: αγγλικά, βουλγαρικά, εσθονικά, γαλλικά, γερμανικά, ολλανδικά, ουγγρικά, ρώσικα, ρουμανικά, σερβικά, ισπανικά, ιταλικά, τουρκικά και κέλτικα βρετονικά.
Στην Τουρκία το βιβλίο είχε συγκλονιστική απήχηση.

 

Πληροφορίες:  Μαρία Σκολαρίκου 210 5726756 – 6955005584

Λέσχη Ανάγνωσης

 

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 η Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης μας είχε την τιμή και την χαρά να φιλοξενήσει τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη ο οποίος μας μίλησε για την Λογοτεχνία και την Τέχνη της Ανάγνωσης.

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου με τίτλο: 

"Πως η Λογοτεχνία σου αλλάζει τη ζωή".

Την οργάνωση και την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η Υπεύθυνη της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης και Εκπαιδευτικός Μαρία Σκολαρίκου.